Hoe maak je lezen leuk? Want dat is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Bibliotheek heeft al jaren een zeer succesvol programma om kinderen (en ouders) op een leuke manier te stimuleren meer te lezen. Nu is daar de digitale thuiseditie bij gekomen

Scoor Een Boek

Scoor Een Boek is een samenwerking tussen de locale bibliotheken en Eredivsie en Eerste Divisie voetbalclubs. Door leuke oprdachten te doen met een spannende eindronde in een voetbal stadium worden kinderen uitgedaagd zoveel mogelijk met de hele klas te lezen.

Hoe breng je een succesvol schoolprogramma, succesvol naar huiskamer?

Samen met Biblionet Groningen hebben we gekeken naar de succesfactoren van het programma in de klas. Van deze elementen hebben we gekeken welke toepasbaar zijn in een digitale omgeving.

  • creeĆ«r een veilige omgeving
  • met z'n allen
  • bewust geen competitie tussen gezinnen, maar wel tussen gezinsleden onderling
  • laagdrempelig scoren, meedoen is het belangrijkst
  • gamification

En nu hebben we Scoor een Boek Thuiseditie!

Leuke opdrachten

Elke week kan je 5 opdrachten doen. Heb je 3 van de 5 gedaan, dan scoor je een gouden bal. Heb je alle gouden ballen gescoord dan win je je beloning. En het leuke is, die beloning mag je zelf verzinnen.

beloning als je vijf gouden ballen hebt gescoord

Video

Kinderen, zeker op digitale devises, bereik je beter door middel van video. Biblionet Groningen heeft bij alle opdrachten te gekke uitlegvideo's gemaakt.

Pilot 

We hebben er bewust voor gekozen in 2019 een pilot te draaien in de provincie Groningen. Met deze ervaringen, wat werkt wel en wat kan beter, gaan we in 2020 landelijk uitrollen.